Igralec.com - spletna revija za PC igre
Igralec.com
DomovNovicePC igreHardverDownloadForumi
ISKANJE:
Opisi Napovedi Datumi izidov Galerije Nasveti
  ISSN: 1581-453X 26.APRIL 2024

Saitek X45 Digital Joystick & Throttle

Testirali smo Saitekovo digitalno igralno palico s posebno ročico za plin. Ljubitelji letalskih simulacij boste gotovo navdušeni nad izgledom in funkcionalnostjo tega odličnega Saitekovega proizvoda. Več v opisu...
Datum objave:
1.september 2003

Avtor:
Matjaž Plotajs

Posodil:
Igro je posodil Colby d.o.o.
<< Stran 2 od 2  

z levo pa dodajamo plin in kontroliramo smerno krmiljenje, pri čemer nam niti za trenutek ni potrebno odmikati pogleda z ekrana. 


Klikni na sliko za večjo različico
Microsoft Combat Flight Simulator je zagotovo izziv za še tako popolno igralno palico. Igra je sicer precej arkadna, zato sama preciznost ni tako pomembna, je pa zato toliko bolj pomembna hitrost manevriranja, za kar se potrebuje izredno agilen in predvsem stabilen igralni pripomoček. Kar se tiče agilnosti Saitek X45 ne razočara, saj odlično vzmetenje omogoča hitre in natančne manevre, medtem ko gre posrečeni obliki zasluga, da tudi dolgotrajnejše igranje ne prinaša nepotrebnih bolečin. Stabilnost s podlago je pri igralni palici dobra, seveda dokler jo premikate v mejah zmogljivosti. Če to mejo prekoračite in pomotoma palico premaknete do roba, se ta kaj hitro odlepi od podlage, kar zna biti za najhujše "arkadarje" malce moteče. Povsem druga zgodba je pri ročici za kontrolo plina. Vseh izkušenim mačkom, je verjetno dobro poznan manever nenadnega zmanjšanja plina, s katerim želimo sovražnika presenetiti in ga z repa našega letala preseliti tik pred nos, na doseg naših orožij. No, takšni manevri znajo biti nekoliko težavni, saj je pomik ročice veliko pretrd, kar pa morda niti ne bi bil takšen problem, če bi le imela odličen stik s podlago.

Tega pa žal nima in tako se vam nemalokrat zgodi, da vam ročica zdrsne in kar je najhuje, celo odlepi od podlage. Oprijem bi torej lahko bil veliko boljši, kar pa je praktično tudi edina večja slabost. seveda pa še vedno lahko uporabite funkcijo nenadnega odvzema plina, tako da to storite s pritiskom na gumb in nato s ponovnim pritiskom plin ponovno dodate do konca, kar ima podoben učinek. S tem boste sicer potrošili dva gumba, kar pa je za Saitek X45 najmanjši problem, saj jih premore celo vrsto. Zopet je tu možnost, da enega izmed obeh 8 smernih "hat" stikal spremenite v uporabne gumbe, drugega pa vseeno prihranite za "ogled okolice", saj je nemalokrat odločilno, da s hitrim pogledom okoli sebe določite odkod preti nevarnost. V tem elementu igralna palica zares pokaže zobe, saj omogoča sočasno pilotiranje in 8 smerno nadzorovanje okolico, brez da bi pogled umaknili z ekrana. Tudi sprožilnih gumbov je več kot dovolj, zelo prav pa tokrat pride varnostna zaklopka na enem izmed sprožilcev, ki preprečuje, da bi ponesreči prehitro sprožili dragocen tovor.

Zaključek


Klikni na sliko za večjo različico
Saitek X45 je odličen igralni pripomoček, ki popolnoma upraviči svojo ceno. V zameno ponuja odlično ergonomičnost, funkcionalnost, natančnost, atraktiven videz in kar je najpomembnejše kakovost. Malce slabši je morda zgolj oprijem s podlago (nekoliko pretrd pomik ročice za uravnavanje plina), pa še ta pride do izraza zgolj pri zares arkadnih verzijah iger. Vsem, ki uživate v pravih letalskih simulacijah toplo priporočam nakup, medtem ko bodo ljubitelji arkadnejših iger verjetno posegli po kakšnem cenejšem proizvodu.  

Saitek X45 digitalno igralno palico ter ročico za plin nam je prijazno posodil Colby d.o.o.

<<< Prejšnja stran




Vse slike (10)


>
3.september 2003:
Saitek R440 Force Feedback Wheel
>
1.september 2003:
Saitek X45 Digital Joystick & Throttle
>
29.avgust 2003:
Saitek P2500 Rumble Force gamepad

Igralec.com O igralec.com  |  Kolofon  |  Pridružite se nam!  |  Sodelovanje s podjetji  |  Oglaševanje  |  Varovanje zasebnosti
© 1999-2022 Igralec.com. Vse pravice pridržane. Pravni pouk.