Pomoè! I¹èem eno staro igro...
a v DOSboxu si probal al kaj je že ta program 
http://dave.slo-igre.net/index.php?pojd ... d_igre=577

Čudn tale program ej...Anonimen wrote:a v DOSboxu si probal al kaj je že ta program
Ja takole gre.. Združljivost več ali manj pri tako starih igrah ne deluje oz. ne doseže učinka, če pa že pa igra deluje ali prehitro ali prepočasi.
Zato kar zagrabite tale dosbox. Je super program s katerim si emuliraš katerokoli staro igro (je kot današnji daemon tools samo, da je za stare igre).
Sam sem ga veliko uporabljal a sem pozabil kako tako, da vam tu ne morem pomagat. Na nekem forumu je opisana uporaba.
Zato kar zagrabite tale dosbox. Je super program s katerim si emuliraš katerokoli staro igro (je kot današnji daemon tools samo, da je za stare igre).
Sam sem ga veliko uporabljal a sem pozabil kako tako, da vam tu ne morem pomagat. Na nekem forumu je opisana uporaba.
- Frodo
- igralec polkovnik
- Location: Maribor ->Štajerska prestolnica -> Glavno mesto vzhodne Slovenije
ja kr tam se registriraj, mgoče ne boš več tega foruma tako smetil. za lenobe:
jaz znam uporabljat dos box pa čeprav tega sranja nisem čital preprosto:
inštaliraš dosbox, narediš bližnico, desni klik, tam ko piše pot do datoteke,
dodaš na koncu "pot do igre.exe" klikneš uporabi in zaženeš bližnico mogoče še moreš dat run
Copyright © 2005 Frodo. Vse pravice pridržane
evo lenobe ste zadovoljni?ZeroCool wrote:DOSBox - Mini Tutorial
Včasih nam Windows XP prepreči da bi kakšna stara dos igra delovala normalno. Poznani so problemi kot so npr. pospešen zvok, pospešena grafika in podobne stvari. No, tukaj nam lahko pomaga program DOSBox, ki nekako dopove računalniku, da je star.
No, začnimo s tutorialom.
PRVI DEL - KONFIGURIRANJE DOSBOXA
Najprej si downloadajte DOSBox tule.
Predvidevam, da uporabljate Windows, če ne, odskočite semle in si pridobite DOSBox za vaš operacijski sistem.
No pa začnimo. Najprej seveda namestite DOSBox, potem pa odletite v direktorij c:\program files\dosbox-0.63 in izvedite dvojni klik na dosbox.exe. Pojavili se bosta dve okni, ki izgledata takole:
Sedaj pa predvidevam da imate igro nameščeno na C disku, če ne, samo zamenjate C z D.
Pozor!
DOSBox uporablja ameriški nabor tipkovnice.
No sedaj ko smo razčistili ameriško tipkovnico lahko pričnemo.Code: Select all
: - SHIFT+Č \ - <
Vpišite v spodnje DOSBox okno naslednji ukaz in stisnite enter.
Ko boste to napisali, se vam morajo izpisati isti podatki, kot so prikazani na sliki:Code: Select all
mount c c:\
Sedaj pa pojdimo na disk, ki smo ga pravkar ustvarili. Vtipkajte c: in stisnite enter. Pogovorno okno se bo zamenjalo, namesto prej napisanega Z: bo sedaj pisalo C:.
Sedaj pa, če imate igro v direktoriju igra, vpišite cd igra, stisnite enter. Če je .exe datoteka vaše igre imenovana igra.exe samo vpišite igra.exe in stisnite enter. Navigacija v DOSBoxu je ista kot v navadnemu dosu, zato lahko uporabljate komande:
in podobne dos komande.Code: Select all
cd .. (greste za en direktorij nazaj) cd direktorij (odprete direktorij)
Če želite zapreti program vtipkajte exit in stisnite enter.
Še nekaj DOSBox komand:
Tako, to je vse kar rabite za osnovno delo z DOSBoxom. Uživajte v starih igrah!Code: Select all
CTRL-F9 - Zapri DOSBox CTRL-F10 - Miška CTRL-F11 - Upočasni emulacijo CTRL-F12 - Pospeši emulacijo ALT-ENTER - prehod med dosom in windowsom
Vse kar je naprej v vodiču je optimalno! Če želite igrati stare Dos igre na najhitrejši način, lahko preletite samo prvi del vodiča in ste konec
DRUGI DEL - VDMSOUND
Za perfektno konfiguracijo zvoka lahko uporabite tudi program VDMSound. Downloadajte si ga lahko tule.
Sedaj pa začnimo s tutorialom. Namestite VDMSound v direktorij po vaši želji, potem pa pojdite v c:\program files\vdmsound\ in potem zaženite VDMSound.pif ali VDMSound.bat (oboje je isto). VDMSound se je zagnal in je nameščen.
Ko boste želeli pognati igro z VDMSound, pojdite v direktorij igre, desno kliknite na igra.exe (ime vaše igre) in izberite 'Run with VDMS'. Pognalo se bo DOS okno, ki bo zagnalo in emulirala zvok po VDMSoundu.
TRETJI DEL (FINALE) - D-FEND
DosBOX nameščen, VDMSound konfiguriran, sedaj pa še čisto optimalna poteza. D-Fend je programček, ki vam omogoča da izdelujete profile za igre. Za vsako igro lahko nastavite kakšen zvok uporablja, v kakšni resoluciji bo zagnana, koliko spomina bo rabila plus še in še možnosti. Naj še enkrat omenim, da je ta korak čisto optimalen, če želite na najhitreje igrati dos igre uporabite samo prvi del tutoriala.
No naprej. Downloadajte si najprej D-Fend 2 tule.
Sedaj pa namestite in zaženite D-Fend (c:\program files\d-fend\dfend.exe).
Najprej vas bo program prijazno vprašal kje imate nameščen DosBOX (spodnja slika).
Kliknite OK, in mu prijazno pokažite kje je vaš DosBOX (ponavadi C:\Program Files\DOSBox-0.63).
Sedaj vidimo glavno okno programa, ki izgleda takole.
No sedaj bom naredil profil za eno igro. Odločil sem se da bom uporabil igro Indiana Jones and the Temple of Doom :wub:
Če hočemo na najhitrejši način narediti profil samo kliknite Profile->Add with Wizard. Za profile name bom dal Indiana Jones and the Temple of Doom (se pravi naslov igre), za Game EXE, damo Browse in pokažemo kje se nahaja glavna exe datoteka igre (v mojem primeru c:\temple of doom\indy.exe). Kliknemo puščico za naprej.
Sedaj moramo vnesti pa nekaj "tehničnih informacij".
Cycles - hitrost. izberite po želji in potem ko boste preizkuševali igro znižujte po želji.
Video Card - izberite video kartico, možnosti so Hercules, CGA, tandy, VGA (ponavadi izberemo VGA)
Render method - možnosti so surface, overlay, opengl, ddraw, openglnb (ponavadi overlay ali surface)
Scale - ponavadi izberemo normal2x
Kliknimo naprej.
Sedaj moramo samo še nastaviti mount. Lahko ustvarite svojega ampak najboljše je da date kar Auto Create in programček bo ustvaril mount sam.
Vse korake ki so naprej nastavite optimalno po želji ampak najbolje je da jih kar pustite tako kot so.
In tako pridemo do zadnjega koraka kjer samo še stisnete Finish.
Sedaj pa kliknemo na profil, kliknemo na Play (little green button) in igra se nam zažene.
Za poln ekran pa stisnemo ALT+ENTER.
ČETRTI DEL - KONEC
Tako tutorial je končan, napisal sem vse kar sem mislil, mogoče bom še kasneje malce bolj podrobno opisal druge možnosti pri programu D-Fend.
Želim vam veliko veselih uric ob igranju starih iger in obujanju spominov!
Copyright © 2005 ZeroCool. Vse pravice pridržane.
jaz znam uporabljat dos box pa čeprav tega sranja nisem čital preprosto:
inštaliraš dosbox, narediš bližnico, desni klik, tam ko piše pot do datoteke,
dodaš na koncu "pot do igre.exe" klikneš uporabi in zaženeš bližnico mogoče še moreš dat run
Copyright © 2005 Frodo. Vse pravice pridržane